Τ.Π. 7/2011. Τελική Έκθεση – Ερπετά-Σαύρες: Προτάσεις μέτρων διατήρησης – Επικαιροποιημένα δεδομένα βάσει της Έκθεσης Αξιολόγησης – Φωτογραφικό υλικό - Μ. Δημάκη; Ε. Χατζηχαραλάμπους; Ι. Ιωαννίδης (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος, 2017)
Το παρόν έγγραφο αφορά σε πέντε είδη σαυρών Κοινοτικού Ενδιαφέροντος τα οποία αναγράφονται αποκλειστικά και μόνο στο Παράρτημα IV της Οδηγίας και συνεπώς διέπονται από τις διατάξεις του Άρθρου 12, στο πλαίσιο του γενικού σκοπού της Οδηγίας. Στη βάση των ανωτέρω τα κράτη μέλη θα πρέπει, για καθένα από αυτά τα είδη και αφού αξιολογήσουν την κατάσταση διατήρησής τους με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες, να καθορίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για τη διατήρηση της ικανοποιητικής ή την αποκατάσταση της δυσμενούς κατάσταση διατήρησής τους.