Ποσοτική ανάλυση των πιέσεων που ασκούνται από τις αρδεύσεις στα υπόγεια ύδατα του Νομού Ροδόπης: διακύμανση της υπόγειας στάθμης και διείσδυση θαλασσινού νερού - Χ. Δουλγέρης; C. Doulgeris (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2012)
Στο πλαίσιο του παρόντος, ελέγχονται μία σειρά από μέτρα/ενέργειες με σκοπό την ανάλυση και τον μετριασμό των πιέσεων που ασκούνται στα υπόγεια ύδατα του Ν. Ροδόπης από τις αρδεύσεις. Ο έλεγχος των μέτρων γίνεται με το σύστημα προσομοίωσης FEFLOW, στο περιβάλλον του οποίου αναπτύχθηκε το ομοίωμα των υπόγειων υδάτων του Ν. Ροδόπης (βλέπε και Παραδοτέο DB1.9). Τα μέτρα/ενέργειες στοχεύουν στην αντιστροφή της πτώσης της υπόγειας στάθμης και στην υποχώρηση του μετώπου διείσδυσης του θαλασσινού νερού. Η έκθεση αποτελείται από δύο κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται η περιγραφή των μέτρων/ενεργειών για την προστασία των υπόγειων υδάτων και στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η προσομοίωση των σεναρίων για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης των υπόγειων υδάτων του Ν. Ροδόπης