Ανασκόπηση υφιστάμενης πληροφορίας για τη βιοποικιλότητα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και αναγνώριση υποψηφίων παρόχων δεδομένων. Παραδοτέο Δράσης A.2.1. Έργο LIFE EL-BIOS: Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα: ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας - Χατζηιορδάνου, Λ.; Chadjicharalambous, E.; Αποστολάκης, Α.; Χρυσοπολίτου, Βασιλική; Φυτώκα, Ε.; Κατσακιώρη, Μ. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2023)
Η ανασκόπηση της υφιστάμενης πληροφορίας για τη βιοποικιλότητα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διενεργήθηκε αφενός για τον εντοπισμό των συνόλων δεδομένων για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας (δεδομένα αμιγώς βιοποικιλότητας ή δεδομένων που λειτουργούν υποστηρικτικά για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, την εκτίμηση της κατάστασής της, ή την αξιολόγηση πιέσεων και απειλών), τα οποία θα ήταν σκόπιμο να «εισαχθούν» στο πληροφοριακό σύστημα του EL-BIOS και αφετέρου για την αναγνώριση υποψηφίων παρόχων δεδομένων. Η παρούσα έκθεση αποτυπώνει τη μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε, η οποία περιλάμβανε αρχικά τη δημιουργία ενός λεπτομερούς καταλόγου υφιστάμενων συνόλων δεδομένων βιοποικιλότητας και ακολούθως την καταγραφή και εξέταση των γνωρισμάτων τους. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανασκόπησης των συνόλων δεδομένων και αποτυπώνονται προτεραιότητες για την ενσωμάτωσή τους στο πληροφοριακό σύστημα του EL-BIOS, είτε στην πληροφοριακή βάση του, είτε δημοσιοποιημένα μόνο ως μεταδεδομένα. Τα ευρήματα της έκθεσης είναι σημαντικά για τον καθορισμό της δομής και των θεματικών τομέων (thematic domains) του πληροφοριακού συστήματος. O ενδελεχής κατάλογος των συνόλων δεδομένων βιοποικιλότητας που υπάρχουν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θα χρησιμεύσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τόσο σε ότι αφορά τη γνώση για το ποιος έχει τι και πού, όσο και για τον μελλοντικό εμπλουτισμό του περιεχομένου του πληροφοριακού συστήματος του EL-BIOS.