Εκτίμηση της οικολογικής παροχής: η περίπτωση ποταμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Papadimos, D.; Χατζηχαραλάμπους, Έλενα (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2024)
Για την εκτίμηση της οικολογικής παροχής στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα εφαρμόστηκε η μέθοδος της Ενδοποτάμιας Αυξητικής Ροής, η οποία: Περιλαμβάνει την εφαρμογή υδραυλικών ομοιωμάτων, τα οποία υπολογίζουν τη μεταβολή της έκτασης του ενδιαιτήματος ειδών-στόχων σε συνάρτηση με τη μεταβολή της παροχής του ποταμού (υδραυλικό μέρος). Αξιολογεί την επίδραση των μεταβολών της παροχής στα γνωρίσματα και τη διαθεσιμότητα του ενδιαιτήματος ειδών του ποταμού (δομή κοίτης, υδατικές παράμετροι κ.ά.). Η μέθοδος της Ενδοποτάμιας Αυξητικής Ροής εφαρμόστηκε με επιτυχία στο εκβολικό τμήμα μήκους περίπου 11 km σε δύο μεγάλους ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στον Αξιό και στον Αλιάκμονα.