Κατευθυντήριες γραμμές για την εκτίμηση παραμέτρων και δεικτών βιοποικιλότητας σε Μεσογειακούς ελαιώνες - Μ. Δημάκη; Hadjicharalampous, Ε.; Ι. Ιωαννίδης; Katsakiori, M. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2017)
Το έργο LIFE09 ENV/GR/000302 SAGE10 υλοποιήθηκε στην Πελοπόννησο (στη Χώρα Τριφυλλίας του Νομού Μεσσηνίας) και την Κρήτη (στις περιοχές Πεζών του Νομού Ηρακλείου και Μεραμβέλλου του Νομού Λασιθίου) και στόχευε στην αειφορία των Μεσογειακών αγρο‐οικοσυστημάτων και ειδικότερα στη αειφορία του μεσογειακού ελαιώνα. Το παρόν τεύχος απευθύνεται στους συμβούλους‐γεωπόνους, αλλά και σε κάθε παραγωγό που ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τη βιοποικιλότητα στον ελαιώνα του. Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο σε επίπεδο αρχαρίων στο αντικείμενο της παρακολούθησης της βιοποικιλότητας και παραμέτρων του περιβάλλοντος σε αγροτικά οικοσυστήματα και ιδιαιτέρως σε αυτό του μεσογειακού ελαιώνα. Παρέχει κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο συλλογής και καταγραφής των απαιτούμενων δεδομένων σε σχετικό πρωτόκολλο. Περιλαμβάνει επίσης κατευθύνσεις για την αναγνώριση ορισμένων ομάδων οργανισμών, ως συμπληρωματικό βοήθημα της εκπαίδευσης πεδίου και της σχετικής βιβλιογραφίας, αλλά και κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των καταγραφών στον εντοπισμό των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών.