Ποικιλότητα της υδρόβιας χλωρίδας στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη. Αναρτημένη Ανακοίνωση, 18ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, 02-05 Οκτωβρίου 2024 - Giourieva, V.; Perivolioti, T.-M.; Tsiaoussi, V. (2025)
Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη είναι υγρότοπος Διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ και προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνα της υδρόβιας χλωρίδας στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη. Η καταγραφή και συλλογή των φυτικών taxa πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2024. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε 20 δειγματοληπτικές λωρίδες (belt transects) σε όλη την λίμνη, τοποθετημένων κάθετα από την ακτή έως το μέγιστο βάθος αποίκισης των υδρόβιων μακροφύτων. Για την επιλογή των θέσεων δειγματοληψίας λήφθηκαν υπόψη η μορφολογία της λίμνης, η διαφοροποίηση των ενδιαιτημάτων και οι χρήσεις γης. Στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη καταγράφηκαν συνολικά 28 υδρόβια φυτικά taxa από τις ακόλουθες κατηγορίες: ελόφυτα (11 taxa), επιπλέοντα (ριζωμένα και μη) (9 taxa) και βυθισμένα μακρόφυτα (8 taxa). Οι θέσεις με τη μεγαλύτερη ποικιλότητα υδρόβιων μακροφύτων εντοπίστηκαν στο δυτικό τμήμα της λίμνης, ενώ η μικρότερη ποικιλότητα βρέθηκε στη νότιο-ανατολική πλευρά της, όπου βρίσκεται το ανάχωμα. Τα βυθισμένα μακρόφυτα, κυρίως είδη του γένους Potamogeton, καταγράφηκαν σε βάθος έως έξι μέτρα. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του είδους Marsilea quadrifolia, το οποίο περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων) και η τεχνητή λίμνη Κερκίνη είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα στην οποία απαντά. Στην παρούσα έρευνα εντοπίστηκε στο δυτικό τμήμα με περιορισμένη εξάπλωση (σε 2 από τις 20 δειγματοληπτικές λωρίδες) και μικρή κάλυψη (<10% ανά δειγματοληπτική χλωρίδα). Η αποτύπωση της ποικιλότητας των υδρόβιων μακροφύτων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη λήψη μέτρων διατήρησης και διαχείρισης στον υγρότοπο της Κερκίνης.