Αναγνώριση, ανάλυση και χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών και των ομάδων στόχων. Παραδοτέο Δράσης Α.1.1. Έργο LIFE EL-BIOS: Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα: ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας - Μ. Κατσακιώρη; Β. Χρυσοπολίτου; Ε. Χατζηχαραλάμπους (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2023)
Η αναγνώριση, ανάλυση και χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών και των ομάδων στόχων αποτελεί καίριας σημασίας, καθώς επηρεάζει καθοριστικά την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων του έργου LIFE EL-BIOS, αφού προσδιορίζει με σαφήνεια τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οποία καλείται να απευθυνθεί το έργο συνολικά, αλλά και το νέο Πληροφοριακό Σύστημα που πρόκειται να αναπτυχθεί, ώστε να αποτελέσει το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της παρούσας επιχειρήθηκε, μέσω δευτερογενούς έρευνας, η αναγνώριση και η καταγραφή των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη βιοποικιλότητα και μπορούν να επηρεάσουν ή να επηρεαστούν από την παραγωγή και αξιοποίηση της σχετικής πληροφορίας, έχουν θεσμικές ή άλλες αρμοδιότητες και θα αποτελέσουν δυνητικούς παρόχους πληροφορίας/δεδομένων βιοποικιλότητας και χρήστες του Πληροφοριακού Συστήματος. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.200 καταγραφές, οι οποίες ταξινομήθηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Κεντρική Δημόσια Διοίκηση (υπουργεία, εποπτευόμενοι οργανισμοί), Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού, ΑΕΙ, Επιστημονικά Ινστιτούτα και Οργανισμοί, Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις Επιστημονικών Κλάδων Φυσικού Περιβάλλοντος, Ανεξάρτητες Αρχές, Γραφεία Μελετών, Σύμβουλοι και Ανεξάρτητοι Μελετητές, Επιμελητήρια, Οικονομικοί Φορείς/Χρήστες και Οργανισμοί Οικονομικών Φορέων/Χρηστών, ΜΚΟ και λοιποί φορείς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ταξινομήθηκαν, επίσης, με βάση το χωρικό επίπεδο δραστηριοποίησης, τις αρμοδιότητες και την ύπαρξη ή μη οικονομικού συμφέροντος. Χαρτογραφήθηκαν ως προς το ενδιαφέρον και την επιρροή (ισχύ) σε σχέση με την παραγωγή και χρήση της πληροφορίας για τη βιοποικιλότητα και διακρίθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: στα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν υψηλό ενδιαφέρον και υψηλή επιρροή, στα δευτερευόντως ενδιαφερόμενα μέρη με υψηλή επιρροή αλλά χαμηλό ενδιαφέρον, στα δευτερευόντως ενδιαφερόμενα μέρη με υψηλό ενδιαφέρον και χαμηλή επιρροή και στα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη. Για κάθε μία από τις ομάδες προσδιορίσθηκαν τα μέλη της, ο ρόλος και ο τρόπος συμμετοχής στο έργο και στην ανάπτυξη και λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος.