Εκτίμηση Δείκτη Τρωτότητας Ξηρασίας για την περιφέρεια Αττικής με τη χρήση προγνωστικού μετεωρολογικού μοντέλου (σενάρια εκπομπών αερίων Α1Β & Α2. Τεχνική αναφορά στο πλαίσιο του διακρατικού έργου Νοτιοανατολικής Ευρώπης ORIENGATE - Δ. Παπαδήμος; Σ. Κατσαβούνη (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2017)
Το παρόν πόνημα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας του «Σχεδίου Διαχείρισης Ξηρασίας – Λειψυδρίας» στο Υδατικό Διαμέρισμα Αττικής, μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας πρόβλεψης μελλοντικών επεισοδίων ξηρασίας. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του παρόντος: α) δημιουργήθηκαν μελλοντικές χρονοσειρές μηνιαίων τιμών βροχής για τα επόμενα 100 χρόνια (2010 – 2100), για κάθε μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, με τη χρήση προγνωστικών μετεωρολογικών μοντέλων για τα δύο κλιματικά σενάρια Α1Β και Α2. β) χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος δείκτης ξηρασίας (SPI-12) και τρωτότητας στη ξηρασία (Drought Vulnerability Index, DVI), καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια όρια χαρακτηρισμού των δεικτών αυτών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συμβατά με τα αντίστοιχα στο «Σχέδιο Διαχείρισης Ξηρασίας – Λειψυδρίας».