Πρώτη Αναφορά για την κατασκευή του Πληροφοριακού Συστήματος του EL-BIOS Συστήματος EL-BIOS. Παραδοτέο Δράσης B.1. Έργο LIFE EL-BIOS: Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα: ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ΑΠΘ, 2025)
Στο πλαίσιο της δράσης Β.1 του έργου LIFE EL-BIOS θα γίνει η ανάπτυξη του ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος που θα αποτελέσει την κύρια υποδομή για τη διαχείριση, τη διατήρηση και την παροχή των δεδομένων βιοποικιλότητας μεγάλης/εθνικής κλίμακας της χώρας, καθώς και άλλων υποστηρικτικών δεδομένων, απαραίτητων για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, την εκτίμηση της κατάστασής της, ή την αξιολόγηση των πιέσεων και απειλών. Θα σχεδιαστεί με στόχο να επιτρέπει την αποθήκευση, διαχείριση και διάχυση δεδομένων που θα προέρχονται από διάφορους φορείς της χώρας, δορυφορικών δεδομένων και προϊόντων, δεδομένων από in-situ αισθητήρες καθώς δεδομένων που θα συλλέγονται στο πεδίο (παρακολούθηση ενδιαιτημάτων και ειδών), δεικτών βιοποικιλότητας και βιβλιογραφικών δεδομένων. Στις ενότητες του παραδοτέου περιγράφεται ο εννοιολογικός, λογικός και φυσικός σχεδιασμός του συστήματος και των επιμέρους λειτουργικών ενοτήτων. Περιγράφονται επίσης, η αρχιτεκτονική του συστήματος οι απαιτήσεις σε λογισμικό καθώς και οι τελικές διεπαφές χρηστών.