Διερεύνηση αναγκών και προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών. Παραδοτέο Δράσης Α.1.2. Έργο LIFE EL-BIOS: Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα: ένα καινοτόμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας - Μ. Κατσακιώρη; Λ. Χατζηιορδάνου; Β. Χρυσοπολίτου; Ε. Χατζηχαραλάμπους; Ε. Αλεξανδρίδου (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2023)
Η διερεύνηση αναγκών και προσδοκιών των ενδιαφερόμενων μερών για το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη Βιοποικιλότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Α.1. του έργου LIFE EL-BIOS «hEllenic BIOdiversity Information System: an innovative tool for biodiversity conservation». Διενεργήθηκε πρωτογενής και δευτερογενής έρευνα. Η πρωτογενής έρευνα περιλάμβανε ποσοτική έρευνα, με τη χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου, και ποιοτική έρευνα, με τη χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων και εστιασμένων ομάδων. Η δευτερογενής έρευνα υλοποιήθηκε μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης. Στο πλαίσιο της ποσοτικής έρευνας συγκεντρώθηκαν 266 ερωτηματολόγια, προερχόμενα κυρίως από εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ενώ στο πλαίσιο της ποιοτικής έρευνας διενεργήθηκαν 39 συνεντεύξεις και 11 εστιασμένες ομάδες με τη συμμετοχή 122 ατόμων συνολικά. Μέσω της έρευνας καταγράφηκαν οι κατηγορίες δεδομένων που χρησιμοποιούνται συχνά από τα μέλη των ομάδων στόχων της έρευνας και οι πηγές στις οποίες ανατρέχουν, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άντληση πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα, οι υπηρεσίες που θεωρείται χρήσιμο/σκόπιμο να παρέχει ένα πληροφοριακό σύστημα για τη βιοποικιλότητα, τα γνωρίσματα και τα εργαλεία που είναι επιθυμητά, καθώς και οι πιθανοί τρόποι συμβολής των ενδιαφερόμενων στη λειτουργία του. Παράλληλα, συλλέχθηκαν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων σχετικά με τις συναφείς γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα ευρήματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη Βιοποικιλότητα, κύριο αντικείμενο του έργου LIFE EL-BIOS.