Κατευθύνσεις για την προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή (ΥΠΕΚΑ, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, 2017)
Σκοπός της έκδοσης είναι η συμβολή στην ενδυνάμωση της ικανότητας των ελληνικών δασικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στη συνέχεια να διαχειρίζονται κατάλληλα τα δασικά οικοσυστήματα της αρμοδιότητάς τους. Στα κεφάλαια της έκδοσης δίδεται εισαγωγικά μία σύντομη περιγραφή των δασών της Ελλάδας (ανά ζώνη δασικής βλάστησης), των λειτουργιών τους (κοινωφελών επιδράσεων) και των απειλών που αντιμετωπίζουν. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά στην παραγωγικότητα των δασών, τη βιοποικιλότητα, τη δίαιτα του νερού, τις δασικές πυρκαγιές, τους παθογόνους οργανισμούς. Το κυρίως τμήμα της παρούσας έκδοσης περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των τριών βημάτων που απαιτούνται για την προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή (εκτίμηση της τρωτότητας, σχεδιασμός και εφαρμογή μέτρων προσαρμογής, παρακολούθηση-αναθεώρηση). Στη συνέχεια, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής της δασικής διαχείρισης διαρθρωμένα α) ανά κατηγορία λειτουργίας και β) ανά δασικό οικοσύστημα της χώρας. Στο τέλος, περιλαμβάνονται ορισμένα μέτρα γενικού χαρακτήρα. Ως μελέτη περίπτωσης, κάτω από κάθε βήμα, δίδεται συνοπτικά η αντίστοιχη προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την υλοποίηση του Έργου LIFE+ AdaptFor, στο πλαίσιο επίδειξης της προσέγγισης προσαρμογής της δασικής διαχείριση στην κλιματική αλλαγή, στις τέσσερις περιοχές μελέτης.