Χρονοσειρές μετεωρολογικών δεδομένων χωρικά κατανεμημένες σε τέσσερις πιλοτικές περιοχές - Karsavouni, S.; Χ. Δουλγέρης; Papadimos, D. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2017)
Στο πλαίσιο του Παραδοτέου της Δράσης 1 δημιουργήθηκαν χρονοσειρές δεδομένων θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, χωρικά κατανεμημένες εντός των τεσσάρων περιοχών μελέτης (Δάσος Ρητίνης-Βρίας στα Πιέρια Όρη, Δάσος Ασπροποτάμου-Καλαμπάκας, Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας και Όρος Ανατολικός Ταΰγετος) του έργου LIFE+ AdaptFor για τις περιόδους: α) 1950-2009 και β) 2010-2050. Ως πιλοτικές περιοχές επιλέχθηκαν δασικές εκτάσεις στις οποίες έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα νέκρωσης της κεφαλληνιακής ελάτης και της δασικής πεύκης, και εισβολής κωνοφόρων στα δάση πλατυφύλλων. Επιπλέον, οι περιοχές αυτές κατανέμονται γεωγραφικά από Βορρά προς Νότο ώστε να περιληφθούν οι διαφορετικές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπός της δράσης ήταν η συσχέτιση και σύνδεση μεταξύ μεταβολών και διακυμάνσεων των κλιματικών παραμέτρων και της εξέλιξης των ανωτέρω φαινομένων στις τέσσερις περιοχές μελέτης του έργου.