Αποτελέσματα παρακολούθησης τεχνητής αποκατάστασης στον Πάρνωνα για το έτος 2012 - Kakouros, P. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2018)
Η παρακολούθηση της αποκατάστασης του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «(Υπο)Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας «Όρος Πάρνωνας και περιοχή Μονής Μαλεβής» (GR 2520006) αποσκοπεί στην αξιολόγηση της επιτυχίας της εφαρμογής της τεχνητής αποκατάστασης των εκτάσεων του τύπου οικοτόπου που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά της 23-8-2007 στην περιοχή. Η πυρκαγιά επηρέασε 1921 ha δάσους μαύρης πεύκης, εκ των οποίων 212,5 ha επηρεάστηκαν ελαφρά, 256 ha επηρεάσθηκαν μέτρια και 1452,5 ha κάηκαν πλήρως. Η παρακολούθηση της τεχνητής αποκατάστασης βασίζεται στην τακτική συλλογή δεδομένων πεδίου από 20 μόνιμες δειγματοληπτικές επιφάνειες. Κάθε επιφάνεια έχει διαστάσεις 50x50 m. Σε αυτές μετρώνται ο αριθμός των ζωντανών και νεκρωμένων φυτών και το ύψος των ζωντανών φυταρίων. Η συλλογή στοιχείων για το 2012 έγινε από 8 έως 18 Οκτωβρίου. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει πως η επιτυχία των φυτεύσεων κυμαίνεται από 8,95% στη υψομετρική ζώνη από 850-1000 έως 49,66% στην υψομετρική ζώνη 1150-1300. Το υψόμετρο φαίνεται επίσης να επηρεάζει και το ύψος των φυταρίων αφού στις επιφάνειες με μεγαλύτερο υψόμετρο το μέσο ύψος των φυταρίων βρέθηκε μεγαλύτερο.