Έκθεση παρουσίασης της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με την άσκηση των τουριστικών και αναψυχικών δραστηριοτήτων στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, της κίνησης των επισκεπτών και τις πιέσεις που ασκούνται στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου (Περίοδος αναφοράς: Δεκέμβριος 2020 - Νοέμβριος 2021) - Katsakiori, M.; Boli, K. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2022)
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αναγνωρίζοντας την τεράστια σπουδαιότητα του Ολύμπου ως τουριστικού προορισμού, ανέθεσε, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (εφεξής ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) την εκπόνηση έργου με τίτλο «Φέρουσα Ικανότητα και Σχέδιο Διαχείρισης Επισκεπτών, με στόχο την πρόληψη αρνητικών ανθρωπογενών επιπτώσεων στα ευαίσθητα είδη και οικοτόπους του Ολύμπου». Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Το παρόν παραδοτέο πραγματεύεται την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, στοιχεία για την επισκεψιμότητα του Ολύμπου, καθώς και μία πρώτη αποτίμηση των πιέσεων που ασκούνται από τον τουρισμό και την αναψυχή. Αναλυτικότερα, στο Κεφάλαιο 1 σκιαγραφείται το θεωρητικό πλαίσιο για την άσκηση του τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές, παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές αρχές σχεδιασμού ενός τουριστικού προορισμού, καθώς και προσεγγίσεις για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας. Στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται η κοινωνική έρευνα που διεξήχθη στη Φάση Α του έργου και ειδικότερα, διατυπώνεται ο σκοπός, αναπτύσσεται η μεθοδολογική προσέγγιση, ήτοι η ερευνητική στρατηγική που υιοθετήθηκε, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή δεδομένων κ.ά. Τέλος, στο Κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται η περιοχή μελέτης, αναλύεται διεξοδικά το τουριστικό της προφίλ, κωδικοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και εντοπίζονται τα ισχυρά/αδύναμα σημεία και οι ευκαιρίες/απειλές για την ανάπτυξη του τουρισμού (SWOT ανάλυση).