Εντοπισμός και αξιολόγηση αναγκών του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και των λοιπών εμπλεκόμενων στην προστασία και διαχείριση των δασών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα - Σ. Τοπαλίδου; Chatziiordanou, E.; Γ. Πουλής; Katsakiori, M.; Chrysopolitou, V.; Kakouros, P. (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), 2019)
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των αναγκών των εμπλεκόμενων στην προστασία και διαχείριση των δασών μέσα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 σε ό,τι αφορά πληροφορίες, γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και υπηρεσίες. Ο εντοπισμός των ανωτέρω αναγκών συνδέεται με την επιδίωξη για άσκηση δασικής διαχείρισης και χρήση των δασών σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο νομοθεσίας και πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε εστιάζει σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Δασική Υπηρεσία, άλλες δημόσιες υπηρεσίες με αρμοδιότητες σχετικές με το Δίκτυο Natura 2000, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, επιστήμονες (μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ/ΤΕΙ, ερευνητές,ιδιώτες μελετητές κ.λπ.), μη κρατικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικές οργανώσεις, δασικοί συνεταιρισμοί, δασοκτήμονες πέραν του δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες αναψυχής και τουρισμού σε δασικές περιοχές. Οι ανάγκες των επισκεπτών δασών, προσεγγίζονται έμμεσα, μέσω των υπόλοιπων ομάδων.