Σχέδιο παρακολούθησης των ειδών σαυρών κοινοτικού ενδιαφέροντος Ophisops elegans, Ablepharus kitaibelii, Chalcides ocellatus, Cyrtodactylus kotschyi (Cyrtopodion), Chamaeleo chamaeleon - Μ. Δημάκη; Hadjicharalampous, Ε.; Ι. Ιωαννίδης (Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος, 2017)
Το παρόν Σχέδιο Παρακολούθησης αφορά αποκλειστικά στα είδη σαυρών κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαντούν στην Κύπρο Ophisops elegans, Ablepharus kitaibelii, Chalcides ocellatus, Cyrtodactylus kotschyi (Cyrtopodion), Chamaeleo chamaeleon και τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων). Το παρόν Σχέδιο Παρακολούθησης εκπονήθηκε ώστε, δυνητικά, να καλύπτει διαχρονικά την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή δεδομένων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα συγκεκριμένα είδη σαυρών.