Υγρότοποι της Ελλάδας (Ηπειρωτικό τμήμα) - έκδοση 13.1 - Greek Biotope/Wetland Centre (EKBY); Greek Biotope/Wetland Centre (EKBY) (2019)
Το γεωχωρικό αρχείο "Υγρότοποι της Ελλάδας (Ηπειρωτικό τμήμα)" έχει παραχθεί από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγρότοπων (ΜΓΦΙ/ΕΚΒΥ) και περιλαμβάνει το χαρτογραφικό όριο 1.400 υγροτόπων στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, εξαιρουμένων ποταμών και ρεμάτων. Είναι πολυγωνικής μορφής στο σύστημα αναφοράς συντεταγμένων ΕΓΣΑ ’87. Η χαρτογραφική αποτύπωση του ορίου έγινε με φωτοερμηνεία και ψηφιοποίηση με χρήση δορυφορικών εικόνων του υπόβαθρου Google hybrid. Ως χαρτογραφικό όριο υγροτόπου αποτυπώθηκε το όριο του οικοσυστήματος που εμπίπτει στον ορισμό και την τυπολογία της Σύμβασης Ραμσάρ. Συνολικά οι υγρότοποι έχουν ταξινομηθεί σε 11 τύπους. Το όριο συνήθως περιλαμβάνει περισσότερους από έναν τύπους υγροτόπων, οι οποίοι βρίσκονται σε χωρική σύνδεση και συνιστούν μια ενιαία υγροτοπική περιοχή (site) στην οποία έχει αποδοθεί ονομασία και κωδικός. Στην υγροτοπική περιοχή αποδίδεται ο τύπος (π.χ. δέλτα, λιμνοθάλασσα) που είναι κυρίαρχος, δηλαδή αυτός που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία και λειτουργία ή καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση. Το όριο του υγροτόπου μπορεί να περιλαμβάνει και υποβαθμισμένες υγροτοπικές εκτάσεις. Επισημαίνεται ότι οι υγρότοποι είναι δυναμικά οικοσυστήματα, τόσο λόγω φυσικών διεργασιών, όσο και λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων και τα όριά τους μπορεί να μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου. Τυπικά παραδείγματα φυσικών εξελίξεων και αλλαγής του ορίου, αποτελούν οι επεκτάσεις ή υποχωρήσεις των δελταϊκών και εκβολικών συστημάτων και η επέκταση της υγροτοπικής βλάστησης σε κακώς στραγγιζόμενες εκτάσεις, όταν παύει η ανθρώπινη χρήση (π.χ. γεωργία). Τυπικά παραδείγματα ανθρωπογενών παρεμβάσεων αποτελούν οι εκχερσώσεις, είτε για αστική οικοδόμηση, είτε για γεωργική χρήση. Ως εκ τούτου, και ελλείψει επιτόπιων επαληθεύσεων, ενδέχεται να υπάρχουν σφάλματα παράλειψης (omission errors), δηλαδή να μην έχουν περιληφθεί κάποιοι υγρότοποι ή τμήμα της έκτασής τους ή και σφάλματα πρόσθεσης (commission errors) δηλαδή να υπάρχουν πολύγωνα, ή τμήμα αυτών, που ενώ είναι ταξινομημένα ως υγρότοποι, δεν πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού. Το γεωχωρικό αρχείο περιλαμβάνει τα εξής περιγραφικά πεδία (attribute table): SITECODΕ: Κωδικός υγροτόπου, σύμφωνα με την αρίθμηση της Εθνικής Απογραφής των Ελληνικών Υγροτόπων του ΕΚΒΥ. SITE_GRFIN: Ονομασία υγροτόπου με ενσωματωμένη τυπολογία της κατηγορίας του, όπως περιλαμβάνεται στην Εθνική Απογραφή των Ελληνικών Υγροτόπων του ΕΚΒΥ. CATEGORY: Τιμές: 1: παράκτιοι υγρότοποι), 2: εσωτερικοί υγρότοποι), 3: τεχνητοί υγρότοποι. AREA_HA: Συνολική έκταση του υγροτόπου σε εκτάρια. EKBY_TYPE: Ο κυρίαρχος τύπος υγροτόπου. RAMSARTYPE: Κατηγορία υγροτόπου (τύπος) σύμφωνα με τη διεθνή τυπολογία κατά Ραμσάρ. PERIFEREIAκαι KALLIKRATI: Πεδία που αναφέρονται στη διοικητική διαίρεση. Το γεωχωρικό αρχείο ενημερώνεται από το ΕΚΒΥ αναλόγως των διαθέσιμων πόρων. H πλήρης αναφορά του παρόντος είναι: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων. 2019. Γεωχωρικό αρχείο. Χαρτογραφική αποτύπωση των ορίων των υγροτόπων στην Ηπειρωτική Ελλάδα (έκδοση 13.1).